Pierwsze uruchomienie · karta Ustawienia › Nasza przestrzeń
Utwórz przestrzeń i zaproś drugą osobę
Przy pierwszym uruchomieniu zaloguj się i utwórz jedną wspólną „przestrzeń”. Potem wyślij link z zaproszeniem, a druga osoba dołączy do tego samego kalendarza. Możesz też najpierw korzystać z aplikacji samodzielnie i zaprosić kogoś później.
W tym artykule
Tworzenie przestrzeni
Krok 1. Wybierz sposób logowania
Po pierwszym otwarciu aplikacji zobaczysz ekran logowania. Na iPhonie jest przycisk logowania przez Apple, a jeśli widzisz przycisk Google, możesz zalogować się także nim. Aby użyć adresu e-mail, stuknij Kontynuuj przez e-mail.
Jeśli logujesz się e-mailem pierwszy raz, na karcie Zarejestruj się wpisz e-mail, hasło (co najmniej 6 znaków) i pseudonim, a potem stuknij przycisk Zacznij. Jeśli masz już konto, na karcie Zaloguj się stuknij przycisk Zaloguj się.
Krok 2. Ustal nazwę i relację, a potem stuknij Utwórz przestrzeń
Po pierwszym zalogowaniu pojawi się ekran tworzenia przestrzeni. W polu Nazwa przestrzeni jest już wpisane „Tylko my” – możesz to dowolnie zmienić. W polu Co was łączy? wybierz jedną z opcji: Para, Małżeństwo, Mieszkamy razem, Współlokatorzy lub Inna.
Nazwę i relację możesz później zmienić na karcie Ustawienia w sekcji Nasza przestrzeń, stukając Zmień nazwę. Może to zrobić tylko właściciel przestrzeni.
Po utworzeniu przestrzeni raz pojawi się pytanie, od czego chcesz zacząć. Aby korzystać z aplikacji razem, wybierz Chcę uzgadniać wspólne plany lub Oba. Niezależnie od wyboru później możesz korzystać z obu części.
Zapraszanie drugiej osoby
Krok 3. Wyślij link z zaproszeniem przez komunikator
Zaraz po utworzeniu przestrzeni pojawi się okno Zaprosić kogoś do wspólnego korzystania?. Stuknij Wyślij link z zaproszeniem, a otworzy się systemowe okno udostępniania telefonu – wyślij zaproszenie komunikatorem lub SMS-em. Wiadomość zawiera kod zaproszenia i link.
Jeśli nie chcesz wysyłać teraz, stuknij Później. Później otwórz na karcie Ustawienia sekcję Nasza przestrzeń i stuknij Udostępnij link z zaproszeniem. To samo okno udostępniania otworzysz też, stukając Zaproś bliską osobę na karcie Pierwsze kroki na ekranie głównym.
Krok 4. Osoba zaproszona stuka link i się loguje
Po stuknięciu linku od razu otworzy się aplikacja albo strona z zaproszeniem. Jeśli otworzy się strona, stuknij „Otwórz w aplikacji”. Jeśli aplikacji nie ma, kod zaproszenia zostanie skopiowany, a strona przekieruje do sklepu. Zainstaluj aplikację, zaloguj się, na ekranie tworzenia przestrzeni stuknij przycisk Wklej kod zaproszenia, aby wpisać kod, a potem stuknij Dołącz.
Gdy link otworzy aplikację, na ekranie logowania widać informację, że link z zaproszeniem został rozpoznany. Po zalogowaniu nie trzeba tworzyć nowej przestrzeni – od razu dołączasz do przestrzeni osoby, która zaprosiła. Jeśli link się nie otworzył, stuknij otrzymany link jeszcze raz.
Jeśli link się nie otwiera, możesz dołączyć za pomocą kodu. Po zalogowaniu wpisz otrzymany kod w polu Masz już zaproszenie? na dole ekranu tworzenia przestrzeni i stuknij Dołącz. Możesz też skopiować i wkleić całą otrzymaną wiadomość – aplikacja sama znajdzie kod w linku z wiadomości. Jeśli w skopiowanym tekście nie ma kodu, pojawi się komunikat „W skopiowanym tekście nie ma kodu zaproszenia”. Na iPhonie jest to systemowy przycisk wklejania, więc może wyglądać trochę inaczej. Kod składa się z liter i cyfr, a małe litery zmienią się w wielkie.
Przełączanie między przestrzeniami
Krok 5. W części Zmień przestrzeń stuknij wiersz przestrzeni, do której chcesz przejść
Możesz należeć do kilku przestrzeni. Na karcie Ustawienia otwórz sekcję Nasza przestrzeń i przewiń na sam dół – na karcie Zmień przestrzeń każda twoja przestrzeń ma osobny wiersz. Przy przestrzeni, którą teraz oglądasz, widnieje Bieżąca, a przy pozostałych Przełącz. Stuknij wiersz innej przestrzeni, a kalendarz, rocznice i zadania zmienią się na te z tej przestrzeni.
Nową przestrzeń utworzysz przyciskiem Utwórz nową przestrzeń na tej samej karcie. Ustal Nazwa przestrzeni i odpowiedz na Co was łączy?, a potem stuknij Utwórz przestrzeń – od razu przejdziesz do nowej przestrzeni.
Gdy w trybie Planera stukniesz wydarzenie z innej przestrzeni, pojawi się okno „Przełączyć się do tej przestrzeni?”. Stuknij Przełącz, aby przejść do tej przestrzeni i otworzyć wydarzenie.
Warto wiedzieć
- Za darmo z przestrzeni mogą korzystać dwie osoby. Od trzeciej potrzebny jest dostęp na zawsze i dodatkowe miejsca. Gdy limit osób jest wyczerpany, kod zaproszenia nie jest widoczny w ustawieniach.
- Każda przestrzeń ma jeden stały kod zaproszenia. Po stuknięciu Wygeneruj nowy kod wysłane wcześniej linki od razu przestają działać, więc używaj tego tylko wtedy, gdy link trafił w niepowołane ręce.
- Osoba, która sama opuściła przestrzeń, może wrócić za pomocą kodu zaproszenia. Osoba usunięta przez właściciela przestrzeni nie może dołączyć ponownie.
Coś nie działa tak, jak opisano? Napisz do nas przez formularz kontaktowy. Skontaktuj się z nami